ERF i samtale med forsvarssjefen om profesjonsetikk, etikkopplæring og krigens etikk:
Hvordan kan Forsvaret skape en kultur som fremmer rettferdighet, likestilling og inkludering i hele organisasjonen? Trenger Forsvaret moralsk opprustning? Etisk råd for forsvarssektoren (ERF) vil i en samtale med forsvarsjefen diskutere hvordan Forsvaret kan gjøre soldater og ansatte i Forsvaret rustet til å utføre oppdragene sine på en moralsk forsvarlig måte. Hvordan kan Forsvaret skape en kultur som fremmer rettferdighet, likestilling og inkludering i hele organisasjonen?
Foto: Forsvaret
Forsvarskommisjonen avla nylig sin rapport som melder at forsvaret ikke er godt nok rustet i møte med de nye sikkerhetspolitiske utfordringene. Rapporten understreker blant behovet for økt kompetanse på teknologiutnyttelse og digitale trusler og at Forsvaret må rustes opp.
ERF mener at et kompetanseløft i Forsvaret ikke bare bør være knyttet til teknologi og strategi. Forsvaret må også prioritere etisk kompetanse som inkluderer kunnskap om krigens etikk, moralsk ansvar i krevende situasjoner og etisk forsvarlig ledelse i internasjonale operasjoner. Kunnskap og holdninger som motvirker mobbing og seksuell trakassering både hjemme og ute må styrkes. På bakgrunn av det siste årets mediedekning av en rekke tilfeller av dårlig håndtering av varslingssaker og trakassering mener ERF at etikkopplæring bør prioriteres nå når Forsvaret nå skal rustes opp.
Medvirkende (mfl.): Eirik Kristoffersen, Norges forsvarssjef siden 2020, general med kamperfaring fra bla Afghanistan. Liv Signe Navarsete, politiker for Senterpartiet og statsforvalter i Vestland. Medlem av Forsvarskommisjonen. Kjersti Fjørtoft, leder av Etisk råd for forsvarssektoren (ERF) og professor i filosofi ved UiT. Frøy Gudbrandsen, statsviter og sjefsredaktør i Bergens Tidende. Gudmund Waaler, ordstyrer, domprost i Bergen, tidligere feltprest og medlem av ERF.